środa, 24 kwietnia 2013

cynamonowa granola. ale, że z PATELNI?!



Zrobiłam nie dawno granolę. Ale na patelni. Ciekawe jak będzie smakować ;)
A co tam, podam Wam przepis. Może ktoś skorzysta. :D

Potrzebujesz :
  • szklanka mieszanki płatków (ja dałam tylko owsiane, górskie)
  • kilka łyżek otrąb (dałam 4 i były to pszenne)
  • pół szklanki pestek, dyni, słoneczniki, migdałów, nerkowców, rodzynki itp.
  • 4 łyżki miodu
  • pół łyżeczki cynamonu.
A przygotowałam to tak:
Bakalie podprażyłam na patelni na złoty kolor, po czym wsypałam je do miseczki. Tak samo postąpiłam z płatkami. Następnie na patelnię wylałam 2 łyżki miodu. Poczekałam aż się trochę rozpuści. Na patelnię z miodem dodałam wszystkie składniki, wymieszałam. Dodałam kolejne 2 łyżki miodu. Przemieszałam. Na koniec dodałam cynamon, dokładnie wymieszałam. Przełożyłam do plastikowego pojemnika. Trzeba poczekać aż wystygnie. Wsadzić do lodówki na kilka godzin, a potem pokroić. :)

Można z tego też zrobić batoniki owsiane. Trzeba kroić po prostu prostokąty :)

edit. POKROIŁAM JĄ! *_*

jest pyyyyszna!

6 komentarzy:

  1. fajna ta granola ,pewnie pyszna ;) cynamon uwielbiam !!

    OdpowiedzUsuń
  2. Chyba też będę musiała zrobić własną:>

    OdpowiedzUsuń
  3. Od jakiegoś czasu zabieram się za zrobienie domowej granoli, ale miałam zamiar upiec w piekarniku. Gdy zobaczyłam Twoją, to zmieniłam zdanie:))

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam granolę domową, z patelni szybka i taka przepyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetny pomysł! I ten ukochany cynamon <3 Podzielisz się? ;)

    OdpowiedzUsuń